Blížia sa najkrajšie sviatky v roku a s nimi aj všetky tie krásne tradície, ktoré spájame s týmto čarokrásnym obdobím. Je to čas, keď sa rodiny spájajú, priateľstvá posilňujú, blízky sa stretávajú a všade sa šíri radostná atmosféra. Na chvíľu sa zastavíme a zameriame sa na to, čo je naozaj dôležité.
Vianoce - sviatky radosti a tradícií
Vianoce sú časom, kedy sa spoločne snažíme vytvoriť špeciálne spomienky, ktoré budeme nosiť v srdciach po celý rok. Prispievajú k tomu vianočné tradície a zvyklosti od príprav, cez pečenie koláčov až po zdobenie vianočného stromčeka. Svoje osobité miesto v týchto tradičných zvykoch má pečenie vianočných medovníkov, ktoré sú nielen sladkou pochúťkou, ale aj krásnou ozdobou, či už na vašom vianočnom tanieri alebo vianočnom stromčeku.
Tradičné vyrezávané formy - Odkaz z minulosti
Jeden z najkrajších spôsobov ako vytvoriť tieto nádherné sladkosti je použitie vyrezávaných drevených foriem. Ide o tradičný spôsob, ktorý sa používa pri výrobe medovníkov už stáročia. Tieto formy sú zvyčajne vyrobené z tvrdého dreva a majú rôzne tvary a veľkosti. Môžu byť vo forme anjelov, vianočných stromčekov, zvončekov, srdiečok, ale aj mnohých ďalších symbolov Vianoc. Pri použití týchto drevených foriem na vytvorenie medovníkov dosiahnete nielen dokonalý tvar ale aj nádherný vzor na jeho povrchu. Tradične sa tieto drevené formy vyrezávali ručne a prenášali sa z generácie na generáciu. Každá rodina mohla mať svoje vlastné unikátne formy, ktoré používali na vytváranie takýchto medovníkov. Dnes sa však môžeme spoľahnúť aj na komerčne dostupné formy s rôznymi vianočnými vzormi. Výsledkom budú krásne vianočné medovníky, ktoré voňajú po tradícii a rodinnej láske. S tradičnými drevenými formami dosiahnete dokonalý tvar a textúru, ktoré robia tieto medovníky jedinečnými.
Spomienky a rodinná láska
Pečenie medovníkov je tiež výborný spôsob ako zapojiť deti do vianočných príprav. Cesto sa do foriem vtláča a to zvládnu aj tí najmenší. Táto skvelá príležitosť tráviť čas s deťmi vám prinesie kopec zábavy, a popritom deti spoznajú tradičný spôsob pečenia medovníkov z minulosti. Dnes opäť objavovaná a čoraz častejšie využívaná technika výroby vytláčaných medovníkov pochádza z oblasti strednej Európy a je charakteristická práve svojimi vyrezávanými drevenými formami, ktoré vytvoria vianočný vzor na povrchu medovníkov. Keď si spoločne doma upečiete tieto vzorované medovníky, budú to chvíle, na ktoré budete s láskou spomínať.
Tradičný recept na vytláčané medovníky:
Potrebujeme: 360g hladkej múky, 5g kypriaceho prášku do pečiva, 50g práškového cukru, 1PL kakaa, 80g roztopeného masla, 4PL medu, 1 vajíčko, 2 až 4 PL mlieka, 1čl perníkového korenia. Múku preosejeme, primiešame kypriaci prášok, práškový cukor a kakao s perníkovým korením. Pridáme maslo, med, vajíčko. Na záver mlieko, to pridávajte postupne, pretože nie každá múka je rovnako vlhká, nie každé vajíčko je rovnako veľké, aj med má rôznu hustotu. Všetko spolu veľmi dobre vypracujeme. Cesto nesmie byť riedke a lepivé, ani príliš tuhé, aby sa dalo vtlačiť do formy. S cestom sa dá dobre pracovať aj hneď po vymiesení, avšak myslite na to, že ak ho necháme odpočívať prikryté utierkou pri izbovej teplote, všetky ingrediencie sa lepšie spoja a medovníčky budú mať lepšiu chuť a krajší vzhľad. Ak odložíte cesto do chladu, pred vtláčaním ho nechajte ohriať, aby sa s ním dobre pracovalo.
Drevené vyrezávané formy potrieme olejom, alebo poprášime múkou a cesto dôkladne vtlačíme do formy. Následne cesto opatrne vyberieme, je dobré si pomôcť špičkou nožíka. Cesto ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 - 170 °C 7 až 10 minút podľa veľkosti medovníčka. Upečené medovníčky potrieme dôkladne rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridajte 1PL studenej vody. Pridať môžete aj 1 - 2 kvapky farbiva, ktoré zvýrazní reliéf medovníka. Takto rozšľahané vajíčko nechajte postáť, aby opadla pena, tak zabránite tvorbe malých bielych škvŕn.
Vzorovaný medovník - vianočný darček aj ozdoba na stromček
Vytláčané medovníky sú zaujímavé najmä svojim vzorovaným povrchom. Môžete nimi obdarovať svojich blízkych alebo si nimi vyzdobiť aj vianočný stromček. Keď ich budete podávať svojej rodine a priateľom či blízkym, budete nielen rozdávať sladkosti, ale aj kúsok svojho srdca. A to je to, čím sú Vianoce také špeciálne - dávajú nám možnosť podeliť sa o lásku a radosť s tými, ktorých máme radi. Tak si pripravte vyrezávané drevené formy, zapojte rodinu do prípravy vytláčaných medovníkov, nechajte sa unášať vôňou medu a škorice, a vytvorte si nezabudnuteľné spomienky a rozdávajte radosť po celé sviatky.
Šťastné a veselé!